Europese flitsbetaling

flitsbetaling

Binnen 10 seconden is je geld overgemaakt: ABN Amro als eerste bank met Europese flitsbetaling.

Als eerste grote Nederlandse bank gaat ABN Amro volgende maand flitsbetalingen naar andere eurolanden mogelijk maken. Geld dat wordt overgemaakt, staat dan binnen 10 seconden op de rekening van de ontvanger. Nu duurt dit soms nog meerdere werkdagen.

Per 21 november gaan bijna 600 betaalinstellingen uit acht eurolanden ‘instantbetalingen’ aanbieden. Dat kondigde voorzitter Javier Santamaría van de European Payments Council (EPC) afgelopen donderdag aan. ABN Amro bevestigt desgevraagd dat zij meedoet. ‘Wij weten dat onze klanten hierop zitten te wachten’, zegt een woordvoerder. ‘Zij willen dat geld overmaken sneller gaat. Het is veel werk om dat technisch in orde te krijgen, maar dat hebben we nu geregeld.’

De nieuwe topsnelheid geldt voorlopig alleen voor betalingen tussen rekeninghouders bij deelnemende instellingen, met een maximum van 15 duizend euro per overboeking. Het betreft vooral banken uit Oostenrijk, Italië en Spanje, waaronder de plaatselijke tak van ING. Volgend jaar komen daar veel Duitse Sparkassen bij. ABN Amro verwacht dat het in eerste instantie om slechts ‘enkele duizenden’ transacties per maand gaat, maar dat aantal kan snel oplopen. Aan de flitsbetalingen, die onderdeel worden van mobiel en internetbankieren, zijn volgens de bank geen extra kosten verbonden.

De Europese betaalvereniging spreekt van ‘een nieuw tijdperk voor betalingen’. Geld overmaken, vooral als het over de grens moet naar bijvoorbeeld een buitenlandse webwinkel, verloopt op dit moment nog traag. Dat komt doordat het betalingssysteem dat de transacties tussen de banken onderling verrekent op feestdagen en in het weekeinde uit staat. Met Pasen duurde het dit jaar zelfs tot vijf dagen voordat een overboeking rond was.

De stap van ABN Amro komt onverwacht. De Nederlandse banken werken al langer aan een nieuwe infrastructuur die sneller overschrijven mogelijk moet maken.

‘Halverwege volgend jaar willen we dat nieuwe spoornetwerk voor realtimebetalingen gaan testen. In mei 2019 kan er dan werkelijk begonnen worden met instantoverschrijvingen, binnen 5 seconden’, zegt Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging Nederland. Dat geldt dan voor alle transacties via mobiel en internetbankieren, ook binnen Nederland.

Bron: Koen Haegens