Familierecht en Estate planning

Toekomstproof

Uw samenlevingscontract of testament moet periodiek worden getoetst aan de normen van vandaag. Wij zijn u graag behulpzaam bij het toekomstproof maken van uw notariële documenten.

Huwelijkse voorwaarden kunnen u juridische bescherming bieden. Neemt u contact op met Appel Notarissen over de voordelen van een sluitend huwelijkscontract.

Als aangesloten kantoor bij de VMN is Appel Notarissen een kwalitatief hoogwaardige partner in het begeleiden van uw scheiding. Het bemiddelen in stukgelopen relaties (mediation) en het opstellen van convenanten en overeenkomsten hoort daar bij.

Neemt u contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor uw scheidingsgesprek. U bent bij haar in vertrouwde handen.

Een Levenstestament?

Een van de eerste stappen bij het opstellen van een levenstestament is nadenken over wie u in vertrouwen wilt nemen en wat diegene later namens u allemaal mag doen. Het gaat daarbij om vragen als: wie mag namens mij de bankzaken regelen? Wie neemt straks mijn medische beslissingen? En wie zorgt er voor mijn huisdier als ik dat zelf niet meer kan? Wat u aan wie toevertrouwt, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.
Appel Notarissen vertelt u graag over de waarde en het belang van een levenstestament.

Dienstenoverzicht
Estate-planning
Echtscheidingsspecialist
Erfrecht
Bemiddeling bij boedelafwikkeling
Levenstestament

Schenkingen 2024

Voor het schenken van geld aan kinderen of kleinkinderen bestaan verschillende mogelijkheden. U kunt hen het geld gewoon in handen geven maar ook ‘op papier’ schenken. Daarbij dient u rekening te houden met de belastingregels en vrijstellingen die gelden.

Schenking in contanten
Schenken aan uw kinderen of kleinkinderen kan door geld in contanten te overhandigen of per bank over te maken.

Papieren schenking
Zit het grootste deel van uw vermogen in uw woonhuis of wilt u liever niet uw liquide middelen aanspreken?
Dan is schenken op papier mogelijk een goede optie. U blijft het geschonken bedrag dan schuldig. In een notariële akte wordt op papier gezet dat door (één van) de ouders een bepaald bedrag geschonken wordt, in de vorm van een schulderkenning, aan hun kind(eren) of kleinkind(eren). Wat op papier geschonken is, wordt niet meer belast met erfbelasting (tenzij de schenker binnen 180 dagen na de schenking mocht overlijden). Ook worden de schenkingen niet meegenomen bij de berekening van de hoogte van de eigen bijdrage voor eventuele zorgkosten. Voor de wet is dit een officiële schuld. Daarom moet u ieder jaar over deze schuld 6% rente aan uw (klein)kinderen betalen. Dat bedrag moet u daadwerkelijk aan ieder van hen overmaken.
Let op: U moet deze schenking vastleggen in een akte bij de notaris. Is bij het overlijden van de ouder(s) niet alle rente voldaan, dan telt de fiscus de hele vordering alsnog bij de erfenis op. Als alleen de rente van het jaar van overlijden nog niet betaald is, speelt dit niet.

Een extra aandachtspunt (per 1 januari 2023) hierbij is tevens dat de begiftigde (kind) in Box 3 van de Inkomstenbelasting te maken zal krijgen met een fictief rendement. Houd hier rekening mee met uw financiële planning.

Vrijstellingen voor 2024
Voor de schenkbelasting gelden voor dit jaar de volgende vrijstellingen:

  • Kind: € 6.633,-
  • Overige verkrijgers, waaronder kleinkinderen: € 2.658,-
  • Verhoging kind: leeftijd tussen de 18 en de 40 jaar: eenmalig bestedingsvrij € 31.813,-
  • Verhoging kind: leeftijd tussen de 18 en de 40 jaar: eenmalig studie (onder voorwaarden) € 66.268,-

Mocht u hierover verder geïnformeerd willen worden, horen wij dat graag van u.
Onze specialisten Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dhr mr Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. staan u graag te woord.